25092018: (Selasa) Orang Memberi Kita Merasa, Rezeki sama di rasa








25092018: (Selasa) Orang Memberi Kita Merasa, Rezeki sama di rasa

Semalam saya mencatatkan tentang juadah. Setiap kali menyediakan juadah, teringat ahli keluarga yang jauh tidak dapat menikmati bersama. Penyediaan menu untuk dua pax (kami berdua) memang betul-betul memerlukan tahap kesabaran yang tinggi, ketelitian dan tahap kerajinan yang tinggi serta sokongan moral di antara suami isteri.  Pada saya menyediakan juadah untuk empat orang lebih praktikal dan lebih berbaloi. Worth for money.

Kebiasaannya saya akan menyediakan lauk pauk untuk anggaran empat orang kerana masa dan bahan penyediaan serta pembersihan barangan dapur yang digunakan adalah lebih kurang sama banyak. Hasil juadah, saya akan agihkan kepda sahabat handai yang telah dikenalpasti atau saudara mara terdekat untuk sama-sama merasa.  Kami hanya asingkan sukatan untuk kami berdua awal-awal lagi agar portion yang dimakan adalah cukup untuk keperluan kami.

Ini disebabkan kami tidak suka makan menu yang sama untuk lunch dan dinner.  Orang kata, sekali masak, makan habis tiada berbaki.  Lagipun kebiasaannya kami cuba amalkan makan nasi sekali sahaja sehari.   Biasanya sebelah malam, menu dinner ialah mee, kueyteow, roti jala, roti dan sebagainya.  Kalau nasi pun ianya dipadankan dengan lauk simple seperti tomyamm dan telor dadar lauk kegemaran MJJ. Saya tidak suka menyimpan saki baki makanan di dalam peti ais.  X fresh dan agak jemu kalau makan kali kedua. Berbeza dengan zaman dahulu yang mana tiada pelbagai kemudahan memasak dan peralatan komunikasi, kebanyakkan secara manual dengan dapur tungku lagi. Jadi orang-orang tuan kita memang selalu mengingatkan masak nasi biarlah awal dan lebih (dikhuatiri ada tetamu datang).  Masalah yang timbul kemudian ialah apabila makanan terutama lauk pauk diperhangatkan, ianya sudah menjadi lain rasanya dan ada kala terpaksa dibuang kerana sudah kurang enak untuk dimakan dan dikhuatiri memudaratkan.

Syukurlah kita dan kami dapat merasa hasil inovasi sekarang yang banyak menjimatkan masa dan tenaga. Nikmat apa lagi yang kau dustakan.

Oleh itu kepada saudara mara dan sahabat handai yang berhajat untuk berkunjung ke Villa MJJana dan merasa hasil tangan kami, kena maklumkan terlebih awal bagi selainkan memastikan kami bersedia menerima kedatangan tetamu disamping menyediakan juadah seadanya.

Semenjak kami duduk di Villa MJJana ini memang agak mewah rezeki makanan dan doa dari sahabat handai. Ada sahaja rezeki terutama bahan-bahan mentah pemberi orang kampung terutama seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Sebagai tidak menghampakan pemberian, kita terima juga dan sebagai balasan hasil tanaman kami pula diberikan semasa memuai hasil.  Orang memberi kita merasa. Alhamdulillah.

Syukur atas nikmatmu Ya Allah dan terima kasih kepada yang mendoakan kami murah rezeki dan terus diberi kesihatan untuk menjadikan bahan-bahan mentah itu sebagai masakan yang boleh dimakan.

Jangan sampai rosak pahala sedekah, hasil hasutan syaitan. Sekadar peringatan untuk diri sendiri juga.

Yang membatalkan sedekah
1.   Bila orang itu bukan Islam, berlainan agama tidak dapat pahala.
2.   Bersedekah kerana hendak menunjuk-nunjuk supaya dipanggil sebagai dermawan, pemurah, disanjung dan dipandang mulia.
3.   Orang yang suka mengungkit, (Al Mannan).
1. Bila berlaku apa-apa ..kata menyesalnya bagi.
2. Bercerita pada orang apa yang disedekahkan dan siapa yang dibantu
4.   Kita menyakiti dengan kata-kata yang kesat (pergunakan dia) orang yang telah dibantu

Tangan di atas adalah lebih baik daripada tangan di bawah.

Ada kala juga semasa menyediakan kuih muih yang agak rumit disediakan, maka fikiran melayang kepda anak-anak yang jauh di mata.  Pada kebiasaannya, kuih yang saya sediakan ialah kuih-kuih yang juga menjadi kegemaran saya semasa kecil yang dibuat oleh arwah emak atau Kak Yam. Antaranya koci labu, koci keledek, lopis, kasui, habuk-habuk, bubur candil, bubur kacang dan seumpamanya.


Semalam saya menyediakan juadah masak lemak cili api rebung dan udang untuk makan tengahari hasil daripada pemberian rebung dari seorang makcik di kampung. Alhamdullillah. Semoga berpanjangan pahala kepada orang-orang lain yang turut merasa nikmatnya. Amiin.



Comments

Popular posts from this blog

29052018 : Jeruk Mangga Tanpa Cuka by Ety Jamilah

20092018: Budaya Menyumbang (salam kaut) ketika majlis perkahwinan

18032019 : Pertandingan gubahan tuala hantaran untuk Alumni STAR Klang