23032020 : (Isnin) PENGASINGAN BAHAN MENTAH (Lockdown Day 5) TIPS MUDAH MEMASAK
23032020
: (Isnin) PENGASINGAN BAHAN MENTAH (Lockdown Day 5)
TIPS
MUDAH MEMASAK
Setakat ini saya tidak pernah menyediakan barangan untuk
musim catuan.
Semenjak berumah tangga dan semasa bekerjaya, saya
amalkan tips di bawah, Ia memudahkan
kita khususnya bila kawasan di dapur aktif dengan pelbagai aktiviti. (bila ahli
keluarga melebihi 2 orang pada satu-satu masa).
Langkah-langkah sejurus barangan dapur (groceries
shopping) basah dan kering yang dibeli.
1. Asingkan
mengikut keperluan masa dan tempat
(contoh:
Mingguan: tisu untuk kegunaan mingguan,
beras, tepong, minyak, gula, etc)
(harian: sayur2an, yang perlu masuk peti
ais atau letak di luar sahaja)
2. Asingkan
bahan-bahan masak untuk semingu iaitu
-
Ayam : asingkan dua bekas untuk dua kali
masak (mengikut portion masakan iaitu 2X seminggu). Asingkan bahagian daging
potong kecil untuk perencah, bahagian tulang untuk sup. (perlu basuh sekali
sahaja sebelum diasingkan. Bila keluarkan untuk masak tidak perlu dibasuh lagi
atau di defrost)
-
Daging / ekor: setelah dipotong mengikut
ukuran yang dikehendaki, 1 bekas besar untuk lauk utama dalam seminggu.
Selebihnya letak 6 small portion yang telah dipotong kecil untuk rencah
mengikut keperluan resepi masakan.
-
Ikan : Beli ikan berselang seli jenisnya
mengikut kesesuaian. Siang mengikut kehendaki menu. Sediakan 1 bekas besar
untuk lauk utama dalam seminggu. Selebihnya letak 6 small portion yang telah
dipotong kecil untuk rencah mengikut keperluan resepi masakan.
-
Udang dan sotong : siang mengikut kehendaki
menu. Sediakan 1 bekas besar untuk lauk utama dalam seminggu. Selebihnya letak 6
small portion yang telah dipotong kecil untuk perencah mengikut keperluan
resepi masakan.
Lauk pauk itu perlu basuh
sekali sahaja sebelum diasingkan. Bila keluarkan untuk masak tidak perlu
dibasuh lagi atau di defrost. Kena
keluarkan 2 jam lebih awal sebelum di masak untuk mengengalkan manis dan bagi
mengelakkan masak masih beku)
3. Seminggu
sekali sediakan cili boh dan bawang
merah blend, bawang putih blend.
Kuantiti mengikut keperluan semasa dan keluarkan bahan-bahan tersebut 1
jam sebelum masak.
Cili:
Cili kering lebih baik yang
blend sendiri (yakin kebersihannya, dan biji cili boleh buang, cili api untuk
lebih tahan, stokkan dalam freezer setelah dibuang tangkai. Dan jadikan cili
kicap dibekukan dan letak bekas kecil untuk kegunaan sebulan.
4. Mix
vege beli yang sudah peket, lebih mudah untuk hiasan atau lobak dan jagung
boleh buat sendiri.
5. SAYUR-SAYURAN:
Sayur-sayuran di asingkan dengan membungkuskannya
dalam kertas tissue sebelum dibalut dengan aluminium coil. Stock sayuran tahan
2 minggu yang perlu ada untuk variasi ialah lobak, tomato, cili, timun,
sengkuang, labu air, cendawan hitam, kacang peas, bunga kobis, kobis, terung,
peria, serai, halia, lengkuas, kunyit hidup.
Sementara sayuran yang
rebusan agak lama, boleh rebus sekali untuk dua kali guna:
Contoh: daun ubi, jantung
(rebus sekali, separuh untuk makan terus or kerabu. Separuh lagi freeze kan
siap2 untuk masak lemak putih lain kali.
Sayur2an yang kurang tahan
disimpan seperti tahu, tempe, sawi, bayam, kangkung, pakcoi, kalian, daun sup,
bawang, meranti, pucuk paku boleh dibeli hanya semasa hendak dimasak.
6. BUAH-BUAHAN
: Simpan dan guna mengikut keperluan (vitamin, harga, musim, ketahanan)
7. POKOK
TANAMAN
Pokok2 yang perlu ada dan boleh ditanam
dalam pasu ialah: -
1. Serai
(jika ada ruangan tanah) 3 bulan boleh dituai
2. Daun
pandan
3. Halia
4. Kunyit
5. Daun
kucai
6. Bayam
brazil
7. Daun
sup / bawang
8. Cekur
9. Daun
kesum
10. Cekur
manis
11. Mint
Semoga bermanfaat
Comments
Post a Comment